Metodologii de testare
14.01.2016 17:40
Etapa de testare reprezinta o etapa obligatorie a procesului de dezvoltare a unui produs software si, implicit o etapa obligatorie in cadrul proiectului IT al carui obiect il constituie produsul software aflat in dezvoltare.
Scopul activitatii de testare este acela de a asigura calitatea produsului software atat la nivelul cerut de client, cat si la nivelul politicii de calitate a organizatiei in cadrul careia se dezvolta produsul software prin semnalarea din timp a bug-urilor ce apar in cadrul procesului de dezvoltare al unui produs software.
Analizand din perspectiva managementului de proiect IT, principalul aspect care trebuie avut in vedere referitor la etapa de testare, este faptul ca etapa de testare constituie practic ultima etapa a procesului de dezvoltare a produsului software, inainte ca respectivul produs sa ajunga la client.
Pentru activitatea de testare a aplicatiilor software exista o gama variata de metodologii de lucru, fiecare metodologie de testare fiind specifica unei anumite etape de dezvoltare a produsului software. Printre cele mai cunoscute metodologii de testare sunt:
- Testare white box
- Testare black box
- Testare regresiva
- Testare de sanitizare
- Testare de integrare
- Testare de incarcare a sistemului (load testing)
- Testare de acceptanta
Alegerea metodologiei de testare utilizate la un anumit moment de timp depinde de mai multe aspecte:
- Specificitatea sau particularitatile produsului software dezvoltat
- Metodologia de dezvoltare a produsului software
- Metodologia aleasa pentru managementul proiectului IT al carui obiect il constituie produsul software aflat in dezvoltare
- Etapa de dezvoltare in care se afla produsul software
- Etapa in care se afla proiectul IT al carui obiect il constituie produsul software aflat in dezvoltare
Pentru asigurarea calitatii produsului software, mai ales in etapele finale de dezvoltare a produsului software este recomandata utilizarea in acelasi timp a mai multor metodologii de testare (de exemplu, in paralel cu testarea de tip black box se pot face si testarea regresiva, testarea de sanitizare si/sau testarea la incarcare a sistemului).
Cristina - Maria DABU PhD