Expertiza Tehnica Judiciara
06.01.2016 15:44
In Romania, activitatea de Expertiza Tehnică Judiciară in cadrul unui proces este reglementată prin art. 330 - 340 Noul Cod de Procedură Civilă şi prin art. 172 – 181 din Noul Cod de Procedură Penală.
Rolul Expertizei Tehnice Judiciare este acela de a lămuri aspectele tehnice ce pot să apară în speţele aflate pe rolurile instanţelor civile sau penale.
Raportul de expertiză tehnică judiciară este documentul ce rezulta in urma activitatii de expertiza tehnica judiciara si face parte dintre mijloacele de probă ce pot fi utilizate în procesele civile sau/sau penale. Ca urmare, asigurarea unei activităţi de expertiză tehnică judiciară la un nivel ridicat din punct de vedere al standardelor de calitate este esenţială pentru buna desfasurare a proceselor.
Ca mijloc de probă în anumite situaţii, raportul de expertiza tehnică judiciară poate stabili existenta sau inexistenta raportului juridic, a actelor şi / sau a faptelor juridice care constituie obiectul procesului.
Etapele expertizei tehnice judiciare:
- Incuviintarea de catre instanta a probei cu expertiza
- Numirea expertului
- Convocarea partilor
- Efectuarea expertizei propriu-zise
- Elaborarea raportului de expertiza
- Depunereain instanta a raprotuluid expertiza
- Eventuale completari ale raportului de expertiza ( la cererea instantei, numai daca este cazul)
Deşi în cele mai multe situaţii expertiza tehnică judiciară se desfasoară la cererea instanţei sau a uneia dintre părţi în cadrul unui proces aflat în derulare, în practică există şi situaţii în care expertiza tehnică judiciară poate fi încuviinţată chiar dacă nu există un proces in derulare, în cadrul procedurii de asigurare a dovezilor pe cale principală.
Cristina - Maria DABU PhD